Vad är en triggerpunkt?

I den här videofilmen förklarar jag, Magnus Hjerpe, vad en triggerpunkt är. I nästa videofilm förklarar jag hur du själv enkelt kan behandla dina triggerpunkter, i alla fall de som du kommer åt.

Jag har jobbat som medicinsk massageterapeut i många år men jobbar numera bara som hypnosterapeut. Mina kollegor erbjuder massageterapi i Malmö.

 

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Vad är en triggerpunkt? Jo, det är en smärtsam punkt i en muskel. Den känns ofta som en liten fast korv eller som dåligt kokt spagetti omgiven av mjukare omkringliggande muskelvävnad. Vi brukar ju också kalla dem för ”muskelknutor” just för att de känns som små knutor.

Om en sådan här muskelknuta eller punkt är riktigt irriterad kan man känna utstrålande smärta över ett större område när man trycker på punkten. T.ex. kan triggerpunkter på skulderbladen stråla ner i armarna och punkter i sätet kan stråla ner i benen. Det kan kännas som en stramande känsla, eller som att ett område liksom domnar.

Varför uppstår dessa muskelknutor? Den vanligaste orsaken till att de uppstår är att muskeln utsätts för ett ensidigt, statiskt arbete under en längre tid. En annan vanlig orsak till att knutorna uppstår är att muskeln utsätts för en plötslig överansträngning.

Muskelknutorna uppstår oftast mitt på muskeln, i muskelbuken. Det är där som de motoriska nerverna från ryggmärgen ansluter till muskeln för att stimulera muskeln till att spänna sig. Just i den punkt där nerven innerverar muskelfibern får muskelfibern extra mycket stimulans i förhållande till muskelfibern i övrigt, och det är troligen därför som muskelknutorna oftast uppstår precis där som de motoriska nerverna ansluter till muskelfibrerna.

Då en muskel spänner sig kraftigt eller under en längre tid stryper den sitt eget blodflöde. I punkter mitt på vissa muskelfibrer, där de mest aktiva motoriska nerverna ansluter, uppstår då syrebrist. Syrebristen gör att muskelfibrerna i de drabbade punkterna övergår till anaerob förbränning. Då bildas där mjölsyra som irriterar smärtreceptorer vilka skickar signaler till ryggmärgen. Ryggmärgen svarar med att skicka tillbaka signaler via den motoriska nerven om att muskelfibrerna ska spänna sig ännu mer. Då uppstår en negativ spiral som, om muskelarbetet inte upphör, till slut leder till att energiförrådet tar slut i de drabbade punkterna.

Vad som då händer är att ett tillstånd liknande likstelhet uppstår i dessa punkter på muskelfibrerna.Det krävs nämligen energimolekyler, ATP, för att kontraktionen ska brytas, så när energiförrådet är slut kan muskelfibrerna inte sluta spänna sig i dessa punkter. Dessa drabbade punkter har därmed hamnat i en ond cirkel – eftersom de inte kan sluta spänna sig stryper de sitt eget blodflöde, och eftersom de stryper blodflödet kan de inte fylla på energiförrådet så att de kan sluta spänna sig.

Därmed har en triggerpunkt uppstått, vilken består av en bunt muskelfibrer med drabbade punkter. En triggerpunkt kan sitta i många år, och ger sig ofta inte förrän man med massage går in specifikt och ”mikrostretchar” fibrerna i triggerpunkten. Genom mikrostretchingen bryts den onda cirkeln så att blodcirkulationen kommer igång igen.

I nästa videofilm ska jag förklara hur du kan massera dina triggerpunkter själv och åstadkomma sådan mikrostretching, så att den onda cirkeln bryts, muskelfibrerna slappnar av och kan läka så att de återhämtar sig och slutar göra ont.

Att notera för den anatomiintresserade

I filmen säger jag slarvigt att bicepsmuskeln (m. biceps brachii) är fäst i underarmsbenet (radius) och i överarmsbenet (humerus). Det är inte riktigt sant att bicepsmuskeln fäster i överarmsbenet, men väldigt illustrativt tycker jag. Egentligen har bicepsmuskeln sina ursprung uppe vid axelleden (tuberculum supraglenoidale för caput longum och processus coracoideus för caput breve). Det hade kanske varit smartare att säga brachialismuskeln, som faktiskt fäster i överarmsbenet (och i underarmsbenet ulna), men den muskeln känner å andra sidan de flesta inte till.

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Tidbokning

Helahuma CRC

Här bokar du massagetid hos oss på CRC:

Boka tid

Helahuma massage logotype