Hur du kan massera bort huvudvärken

I den här filmen förklarar jag, Magnus Hjerpe, hur du behandlar triggerpunkterna i en muskel som brukar ställa till med problem för många, kanske de flesta av oss eftersom denna muskel spänner sig så fort man stressar. Det är trapezius-muskeln jag syftar på, även kallad kappmuskeln.

Jag har arbetat som medicinsk massageterapeut i många år och jobbar nu som hypnosterapeut och coach i Malmö. Du hittar mina fantastiska kollegor som erbjuder massageterapi här.

Se gärna också mina två föregående videofilmer – ”Vad är en triggerpunkt?” och ”Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter”.

OBS! Huvudvärk kan ha många andra orsaker än just spända muskler och triggerpunkter, alltifrån vätskebrist till allvarlig skada eller sjukdom. Konsultera läkare för att utesluta skada och sjukdom.

 

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Det är mycket vanligt att man har en eller två aktiva triggerpunkter uppe på axeln. När dessa punkter är riktigt spända kan de ge upphov till spänningshuvudvärk, och de bidrar också till nackspärr. Du hittar trapezius-knutorna genom att leta upp de ömmaste punkterna.

Det brukar finnas en punkt i muskelbuken en bit ut från nacken, och så brukar det finnas en alldeles intill nacken ganska ytligt. Du känner dem oftast tydigt när du trycker på dem. De kan om de är irriterade strama upp i nacken, oftast upp bakom örat, och ibland, framförallt från den som sitter nära nacken, strålar det ända fram till pannan ovanför ögat på samma sida.

När du har hittat punkten nyper du tag om den med tummen och pek- och långfinger och masserar den genom att gnida muskeln mellan fingrarna 15 gånger. På så sätt mikrostretchar du muskeln och får igång blodcirkulationen. Sedan håller du kvar nypet om muskeln och tar tre djupa andetag. Efter en stund känner du förmodligen hur smärtan börjar avta och då kan du släppa.

Har du envisa muskelknutor kan du upprepa det här ett par gånger om dagen. Funkar det inte kan det bero på att du på något sätt fortsätter att belasta muskeln, antingen genom psykisk stress eller genom någon fysisk aktivitet som du utför. Det kan också vara låsningar i leder, problem med hållningen, näringsbrister och annat som ligger bakom att muskeln inte vill slappna av. Muskeln kan dessutom irriteras av andra triggerpunkter i andra muskler.

Nåväl, med ett par minuters självmassage kommer du långt och kan i alla fall bli fri den värsta smärtan. Lycka till!

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Tidbokning

Helahuma CRC och Holmgatan

Här bokar du massagetid hos oss på CRC eller Holmgatan:

Boka tid

Helahuma massage logotype