Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

I förra videofilmen (se nedan) förklarade jag, Magnus Hjerpe, vad en triggerpunkt är. I den här videofilmen förklarar jag hur du själv kan behandla dina triggerpunkter med massage och djupandning.

Jag har arbetat som medicinsk massageterapeut i många år men jobbar numera bara med hypnosterapi och coaching. Du kan läsa om mina populära massageterapeut-kollegor här.

 

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Det finns många olika sätt att behandla dessa punkter, eller muskelknutor som vi också brukar kalla dem. Jag visar här bara hur jag själv brukar göra, för att inte förvirra. Jag kombinerar tre olika tekniker till något som jag av erfarenhet tycker fungerar bra på de flesta.

Såhär brukar jag behandla muskelknutor. Du börjar med att leta upp den ömmaste punkten i en muskel. Triggerpunkten brukar ofta sitta i muskelbuken mitt på muskeln där den är som tjockast. Man känner igen en triggerpunkt genom att den smärtar mer än muskelvävnaden runtom.

När du har hittat den ömmaste punkten så masserar du den genom att pressa tummen mot huden så att den glider över punkten, cirka 15 gånger. Massera så hårt att det gör skönt ont. Du ska helst massera i muskelfibrernas riktning, längs med. Om du skulle råka massera tvärs över muskelfibrerna gör i och för sig inte det så mycket. Du känner i så fall det då du glider tvärs över muskelfibrerna och kan då ändra riktning.

När du har masserat den ömmaste punkten 15 gånger så håller du tummen stilla på den ömma punkten och tar tre djupa andetag. På så sätt slappnar hela du av och hjälper muskeln att göra likaså. När du håller och andas på det här sättet kommer du sannolikt att känna hur smärtförnimmelsen avtar efter en liten stund. Det är för att muskeln börjar slappna av och endorfinerna strömmar till. När smärtan har klingat av är behandlingen färdig.

Om du inte känner att smärtan minskar beror det på att triggerpunkten är envis och då behöver du upprepa proceduren flera gånger, t.ex. två gånger om dagen i några dagar.

Alltså, du letar upp den ömmaste punkten i muskeln, masserar den i muskelfibrernas riktning 15 gånger genom att föra huden över punkten, håller kvar trycket på punkten medan du tar tre djupa andetag, och när du känner att smärtan börjar minska släpper du på trycket och du är klar.

Det är klart att det inte måste vara just 15 massagestrykningar, men det är ett bra riktmärke. Om du är för envis och masserar för mycket kan muskeln bli mer irriterad och spänna sig ännu mer, och det vill vi undvika. Masserar du för lite får du inte tillräcklig effekt. Det vill vi också undvika.

I nästa videofilm ska jag förklara hur du på det här sättet kan behandla ett par av de vanligaste triggerpunkterna, nämligen de uppe på axeln som brukar kunna ställa till med såväl huvudvärk som nackspärr.

Film 1: Vad är en triggerpunkt?

Film 2: Hur du själv kan behandla dina triggerpunkter

Film 3: Hur du kan massera bort huvudvärken

Film 4: Boktips för dig som vill veta hur du hittar och behandlar triggerpunkter i alla dina muskler

Tidbokning

Helahuma CRC och Holmgatan

Här bokar du massagetid hos oss på CRC eller Holmgatan:

Boka tid

Helahuma massage logotype