Stretcha trapezius för mindre spänningshuvudvärk

Det är många som går runt med spänningshuvudvärk, känner sig stela i nacken och har ont ut i axeln. Är du en av dem? I den här korta filmen visar medicinsk massageterapeut Jenny Arheden en enkel stretchövning för trapeziusmuskeln som du kan göra för att minska spänningar och smärta i axlar och nacke.

Denna stretchövning kan i många fall åtminstone lindra spänningar och smärta i axlar, nacke och huvud, men naturligtvis finns det många fall där den inte hjälper. Dock kan den alltid vara värd att prova, så länge det inte gör ont att göra den. Känner du smärta när du utför övningar som vi visar eller inte känner någon förbättring rekommenderar vi att du besöker en terapeut eller läkare som kan utreda orsaken till att du har ont.

Stretchövningen är avsedd att vara så enkel som möjligt att lära sig. Därför visar vi inte här mer avancerade stretchtekniker såsom PIR eller PNF.

 

Muskeln trapezius börjar vid skallbasen, går hela vägen ut till axeln, och vidare från axeln i en diagonal riktning ner till mitten av ryggen ungefär. Den löper symmetriskt likadant på båda sidor. Det är alltså en ganska stor muskelgrupp som vi har att jobba med i denna stretchövning.

Jenny visar den i filmen sittande på en stol. Du börjar helt enkelt med att sätta dig på en stol. Kontrollera så att du har båda fötterna i marken och en stabil hållning för att det ska kännas säkert att göra stretchövningen. Börja förslagsvis med att stretcha höger sida. Du börjar då med att ta höger hand och greppar om stolsbritsen. Sedan lutar du dig åt vänster, och då är det viktigt att du håller axeln nere eftersom syftet är att muskeln ska bli lång. Det första som du känner av att det sträcker i muskeln så stannar du där. Detta är första anhalten i stretchövningen.

I den här positionen sitter du i femton sekunder och andas djupandning. När dessa femton sekunder har gått så utökar du stretchen lite genom att ta tag med din vänstra hand om tinningen. Det som är viktigt här är att du lyfter upp huvudet och inte trycker ner det mot marken för då komprimerar du dina kotor. Du ska alltså lyfta i tinningen och känna att hela muskeln sträcks ända utifrån axeln och upp till bakom örat. Här ökar du också blodflödet i muskeln. Anledningen till att vi sitter med spänningshuvudvärk är ofta just att vi har en minskad blodgenomströmning i musklerna i axlar och nacke.

Om inte spänningshuvudvärken ger sig och om axlarna efter stretchövningen fortfarande känns spända kan du också prova att massera triggerpunkter i trapeziusmuskeln.

Tidbokning

Helahuma CRC och Holmgatan

Här bokar du massagetid hos oss på CRC eller Holmgatan:

Boka tid

Helahuma massage logotype