Stretcha sätesmuskeln för piggare ben, säte och ländrygg

Det är många som i vardagen jobbar med stillasittande arbeten eller stående, och därför känner sig trötta i ben, säte och ländrygg. Är du en av dem? I den här korta filmen visar medicinsk massageterapeut Ingrid Pehrson ett par enkla stretchövningar för sätesmuskeln som du kan göra för att minska stelhet och trötthet i ben, säte och rygg.

Dessa stretchövningar kan i många fall åtminstone minska stelheten och känslan av trötthet i ben, säte och ländrygg, men naturligtvis finns det många fall där de inte hjälper. Dock kan de alltid vara värda att prova, så länge det inte gör ont att göra dem. Känner du smärta när du utför övningar som vi visar eller inte känner någon förbättring rekommenderar vi att du besöker en terapeut eller läkare som kan utreda orsaken till att du känner dig trött och har ont.

Stretchövningarna är avsedda att vara så enkla som möjligt att lära sig. Därför visar vi inte här mer avancerade stretchtekniker såsom PIR eller PNF.

 

I filmen visar Ingrid först en enkel stretch för sätesmuskulaturen. Stretchen tar cirka en minut att göra och du kan använda dig av en stol, kanske den du redan sitter på i kontoret. Sittandes i stolen lägger du upp ena benet på det andra. Om du har opererat ditt knä tidigare eller har skadat det ska du vara uppmärksam på om det gör ont i knäet för det ska aldrig göra ont i lederna.

För att få med så många muskler som möjligt i skinkan kan du först vinkla dig åt höger, sedan luta dig rakt fram och därefter åt vänster. Då du lutar dig åt något håll stannar du där det först börjar strama emot. Ta då gärna några långsamma, djupa andetag och bara sitt i stretchen. Efter en liten stund kan du troligen komma lite djupare. Stretchövningen görs så klart sedan också med andra skinkan.

Om du vill utöka stretchen, och särskilt om du inte har en stol tillgänglig, finns det en annan enkel övning som du kan göra och som är bra för hela baksidan av kroppen. Den sätter igång blodcirkulationen och ger lite förnyad energi. Övningen är helt enkelt att du böjer dig framåt, antingen med händerna mot marken eller så kan du lägga dem på knäna. I det läget känner du troligen att det stramar i baksidan av benen och kanske en bit upp i ryggen. Om du böjer in hakan mot bröstet lite kan du känna att det stramar även högre upp i ryggen och i nacken. Så här kan du stå i en halv till en minut, ta några djupa andetag och bara vila. Denna enkla övning kan du göra när du känner dig lite trött så att du sedan känner dig lite piggare och det känns bättre i benen, sätet och i ryggen.

Tidbokning

Helahuma CRC och Holmgatan

Här bokar du massagetid hos oss på CRC eller Holmgatan:

Boka tid

Helahuma massage logotype