Våra tre sinnen - Det dagsmedvetna, undermedvetna och omedvetna sinnet
Dagsmedvetna sinnet
Man kan likna den dagsmedvetna delen av sinnet vid toppen av ett isberg. Vårt intellekt och vår medvetna vilja, tankar, känslor och sinnesintryck upptar bara cirka 5 procent av hjärnans totala kapacitet. Resten av hjärnans verksamhet, cirka 95 procent, sker undermedvetet och omedvetet. Med det medvetna sinnet upplever vi vår verklighet ”en filmruta i taget” och det börjar få problem när det ska komma ihåg och hantera mer än fyra, fem saker samtidigt. Det medvetna så kallade korttidsminnet är alltså begränsat och kan liknas vid en dators arbetsminne (RAM). Samtidigt sköter de undermedvetna och omedvetna delarna ofantligt många parallella processer.
Undermedvetna sinnet och amygdala
I den undermedvetna delen av sinnet ligger all vår programmering, alla våra vanor. Här finns ”hårddisken” där alla minnen, d.v.s. tidigare upplevelser och erfarenheter, har sparats. Förutom dessa minnen finns också färdiga programkoder för hur vi ska tolka och reagera på nya situationer som liknar dem vi har erfarenhet av. Det undermedvetna associerar nya händelser med tidigare upplevelser och utlöser automatiskt en emotionell reaktion. Detta sker i en del av hjärnan som kallas amygdala.
Man kan likna amygdala vid en larmcentral som vid upplevt hot omedelbart aktiverar det sympatiska nervsystemet och produktionen av stresshormoner, som gör oss redo för kamp eller flykt. Samtidigt skickas hämmande signaler till intellektet och förnuftet i pannloben, vilket gör att vi tenderar att tänka ”svartvitt” när vi är stressade. Det här är en överlevnadsfunktion som gör att vi vid livsfara agerar omedelbart istället för att stå och grubbla.
Det är detta som händer vid exempelvis fobier och beroenden – det undermedvetna reagerar blixtsnabbt på stimuli och den medvetna delen av hjärnan hänger inte med och hämmas dessutom. Det är därför som vi inte alltid kan stoppa eller stå emot reaktionen med vår medvetna, rationella vilja och förnuft. Det vi kan göra när våra undermedvetna reaktioner blir problem för oss är att omprogrammera den emotionella reaktionen, vilket vi kan göra med hypnosterapi. Därefter kan vi istället känna oss lugna i liknande situationer i framtiden.
Omedvetna sinnet
Den omedvetna delen av sinnet kan liknas vid datorns moderkort och sköter alla grundläggande, automatiska, livsuppehållande funktioner i kroppen, såsom andning, hjärtverksamhet, matsmältning, immunförsvar, celldelning o.s.v. Allt det här sköts omedvetet, och visst är det skönt att vi slipper tänka på det medvetet!
Som prenumerant på mitt nyhetsbrev får du en gratis hypnosinspelning – Lugn och medveten