När används hypnoanalys, hur går det till och vad är bortträngning?
Om du lider av någonting inom dig men bortom din kontroll kanske hypnoanalys kan vara något för dig. Genom hypnoanalys kan du nå ökad självkännedom, bättre acceptera känslor, ångra egna oförrätter och komma åt bakomliggande orsaker till problem såsom oro, ångest, fobier, låg självkänsla, beroenden, relationsproblem eller psykosomatiska besvär (muskelspänningar, huvudvärk, magproblem etc.).
Hypnoanalys fungerar på samma sätt som psykoanalys med fria associationer, med den skillnaden att analysen utförs under hypnos. Fördelen med att som klient befinna sig i ett hypnotiskt tillstånd är att du då är mer avslappnad och fokuserad på dina inre upplevelser. Därigenom har du lättare att minnas händelser i ditt förflutna.
Mer om hur hypnoanalysen och fria associationer går till
Jag har tystnadsplikt och respekterar självklart din rätt till sekretess, så du kan vara fullständigt trygg med att allt som du berättar för mig också stannar hos mig.
Under den första analyssessionen samtalar vi om det du söker hjälp för och kommer gemensamt fram till ett mål med terapin. Tillsammans går vi också igenom ett frågeformulär så att jag får en så tydlig bild som möjligt av dig och din situation och kan hjälpa dig på bästa sätt.
Därefter får du prova på att gå in i hypnos. Om du har farhågor kring hypnos rekommenderar jag dig att läsa om myter och missuppfattningar innan du läser vidare här.
När du har gått in i ett avslappnat, fokuserat, hypnotiskt tillstånd ger jag dig en del suggestioner och visualiseringsövningar för att få igång ditt flöde av fria associationer. Vanligen börjar de fria associationerna ”på riktigt” under den andra sessionen.
Fria associationer går till så att du under hypnosen berättar om allt som dyker upp i ditt medvetande, oavsett hur ovidkommande, tramsigt, skamligt eller skrämmande det än verkar. Det gäller alltså att låta sin inre kritiker vila medan man berättar om alla tankar och känslor som kommer fram. Då du minns en händelse ska du berätta om den i presens, som att du är där och upplever händelsen nu. På så sätt kommer du lättast i kontakt med eventuellt nedtryckta känslor, som just för att de är nedtryckta fortfarande ställer till problem för dig i din vardag.
Målet med hypnoanalysen
Målet med hypnoanalysen är att bearbeta, integrera minnen av händelser som man har varit med om och som relaterar till de problem man lider av. Detta sker dels kognitivt genom att man med sitt vuxna förnuft och intellekt kan se händelser från det förflutna ur ett nytt perspektiv. Det sker också emotionellt genom att nedtryckta, obekväma känslor tillåts komma fram i medvetandet och neutraliseras av den starkare känslan av lugn som hypnosen skapar.
Klienter som jag har arbetat med har flera gånger meddelat att de har känt sig bättre till mods efter varje analyssession. Varje session blir läkande genom den integrering som sker under analysen.
Man kommer till insikter genom att man ser sitt mönster och blir medveten om vad som har legat bakom symptomen som man har lidit av. Det undermedvetna sinnet visste vad som låg bakom, men detta förnekades och gömdes därmed undan från det medvetna sinnet.
Anledningen till att minnen, tankar och känslor trycks ner, förnekas, hålls borta från medvetandet är oftast att en eller en serie händelser har väckt starka känslor som har varit för svåra för ett (ungt) sinne att hantera. Denna ”bortträngning”, som det också kallas, är således en ändamålsenlig självbevarelsedrift. Därigenom kan man fortsätta ”hålla näsan ovanför vattenytan” trots att man har varit med om jobbiga händelser. Vanligast kanske är att de bortträngda minnena, tankarna och känslorna är förknippade med skuld och skam – att man har gjort eller varit med om något otillåtet eller har drifter, hemliga begär som man på grund av prägling eller samvete själv fördömer.
Chockartade händelser förknippade med starka känslor av rädsla och ångest är dock svårare att tränga bort. Därför upplever ofta människor som har varit med om svåra trauman återkommande så kallade flashbacks. Det är ett av symptomen vid PTSD. Vid behandling av just PTSD använder jag en annan teknik än hypnoanalys.
Bortträngning som fenomen är ifrågasatt
Begreppet ”bortträngning” (repression), som bland annat härstammar från Sigmund Freuds teorier, ifrågasätts av flera terapeuter och minnesforskare. De har studerat fenomenet med flashbacks och sett att starkt emotionella minnen inte går att tränga bort. De har också sett att minnen går att konstruera och hämtat exempel från rättspsykiatriska utredningar där terapeuter genom sin förväntan och ledande frågor har ”planterat” minnen hos tilltänkta gärningsmän och deras offer.
Jag ställer aldrig sådana ledande frågor under hypnoanalysen, utan är mestadels tyst för att klienten ska ha möjlighet att associera fritt. Ändå har jag bevittnat klienter som har släppt fram, erkänt minnen och känslor som de tidigare har undvikit. Jag har också själv släppt fram tidigare förnekade minnen, tankar och känslor i medvetandets ljus, och tvivlar därför inte längre på existensen av bortträngning.
Så här ser jag på fenomenet med bortträngning av minnen, tankar och känslor (och jag är medveten om att det vetenskapliga stödet är bristfälligt): Det är en form av dissociation och en funktion av förnekelse. Man minns egentligen, men undviker att erkänna det för sig själv och andra eftersom det väcker obehagliga känslor såsom skuld och skam. Efter en tid sker undvikandet automatiskt, det vill säga omedvetet styrda delar av hjärnan upprätthåller bortträngningen. I situationer som triggar, associerar till, det bortträngda eller då den allmänna stressen blir för hög kan det bortträngda poppa upp i medvetandet och upplevs då som ångest eller flashbacks.
Även personer som har PTSD tränger bort sina traumatiska minnen och känslor. De kämpar både medvetet och omedvetet med att undvika att återuppleva dessa minnen och känslor. Eftersom de lider av ett stressyndrom lyckas de emellertid inte med det helt och alltid. Därför upplever de frekventa ångestattacker och flashbacks.
Några ord till dig som funderar på att boka tid för hypnoanalys
Eftersom hypnoanalys är en helt individuell terapi är det omöjligt att förutsäga hur många terapisessioner som behövs, men det vanliga är mellan fem och tolv sessioner med en till två veckors mellanrum.
Innan du fattar beslut om att investera tid och pengar i hypnoanalys hos mig kanske du har frågor och funderingar som du vill ha svar på. Ring eller mejla mig så svarar jag mer än gärna.
Läs mer om mig, hypnosterapeut Magnus Hjerpe
Boka tid för hypnoanalys/hypnosterapi
Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få en hypnosinspelning gratis