Ur stillheten skapar du utan ansträngning

Visst är det härligt med sovmorgon? Att ge sig själv tiden att ligga och dra sig en stund innan man stiger upp kan ge oanade möjligheter. När jag ligger i sängen, halvt drömmandes, händer det inte sällan att idéer poppar upp i medvetandet. Ofta händer det när jag har försökt lösa ett problem dagen innan eller försökt skapa något kreativt, som till exempel en text som den här. Under natten har undermedvetna delar av hjärnan bearbetat problemet och på morgonen dyker lösningen upp i huvudet.

Känner du igen det här? Visst är det fantastiskt att hjärnan jobbar på och bearbetar problem utan att vi behöver anstränga oss? Eller okej, vi kan behöva anstränga oss lite i början för att sätta igång själva skapandeprocessen genom att tänka på hur vi ska lösa problemet. Men, kör vi då fast är det smartare att släppa det och göra något annat en stund och kanske sova på saken.

Det är inte bara på morgonen som goda idéer kan komma till medvetandet. Även när jag motionerar och syresätter min hjärna dyker det ibland upp goda idéer i huvudet. Du kanske upplever andra tillfällen när du blir extra kreativ?

När jag har idéerna färskt i medvetandet brukar jag passa på att skriva ner dem så att jag kommer ihåg dem. Särskilt om det är idéer relaterade till mitt jobb och det är helg och jag inte har tänkt jobba den dagen så är det bra att skriva ner idéerna så att jag kan släppa dem och fira helg.

Det mest intressanta här tycker jag är vilken betydelse som det tillstånd jag befinner mig i har för min kreativa förmåga. När jag är i ett tillstånd i vilket jag upplever lugn, stillhet och fokus är jag mycket mer kreativ än när jag upplever stress, rörighet och splittring. Ganska uppenbart egentligen, men då kan man fråga sig varför vi så ofta fortsätter att stressa på istället för att lugna ner oss. Särskilt eftersom ökad kreativitet och fokus kan göra att vi får mer gjort på kortare tid genom att vi kommer på lösningar snabbare. Enligt min egen erfarenhet blir jag i det tillståndet dessutom bättre på att prioritera det som är viktigast.

Lugn, stillhet och fokus uppstår som en direkt effekt av att vi har mediterat, utövat självhypnos, medveten närvaro, mental träning eller något annat som stillar sinnet. Samma lugna tillstånd kan infinna sig efter att vi har sovit, slappnat av eller motionerat. Vi låter oss bli mentalt avslappnade och i det tillståndet skapar vi utan ansträngning.

För att dra det hela ett steg längre så kan vi, för att sätta igång skapandeprocessen, göra något annorlunda än att tänka på hur vi ska lösa problemet. Istället kan vi föreställa oss att vi redan har löst problemet och leva oss in i den positiva känsla som vi har när vi har löst det. Det sätter igång en kreativ process inom oss. Idéer kommer till oss och vi får större perception för möjligheter utifrån. Man kan säga att vi börjar attrahera lösningar.

Enkel övning för att skapa utan ansträngning

Vad önskar du lösa för något i ditt liv? Vad önskar du uppnå?

När du har det klart för dig, slut då dina ögon, håll blicken stilla under ögonlocken, andas djupa andetag och låt utandningen vara längre än inandningen. Samtidigt som du fortsätter andas djupa andetag, föreställ dig nu att du redan har uppnått det du vill och lägg märke till vad du känner. Ge det åtminstone ett par minuter.

Hur upplevde du det? Kunde du uppleva positiva känslor? I så fall är det sannolikt bara en tidsfråga innan det börjar hända positiva saker i ditt liv när du fortsätter att göra denna lilla övning varje dag.

Ifall du inte kände eller upplevde så mycket när du gjorde övningen så gör den igen och igen. Då kommer du sannolikt att kunna leva dig in i det mer och mer och också känna mer positiva känslor. När du gör det kan det hända att det börjar hända saker i ditt liv.

Om du skulle känna negativa känslor när du föreställer dig det du önskar kan det bero på att du inte tror att du kan uppnå det eller har andra låsta känslor eller trosföreställningar kring det. Då kan du ta hjälp av en hypnoterapeut för att bearbeta och släppa det som har låst sig.

Nästa inlägg: Möt dig själv i stillhet

Prenumerera på nyhetsbrevet och få besked om nästa inlägg och en gratis hypnosinspelning

Följ, gilla och dela gärna:
Follow by Email
Twitter
YouTube
YouTube

One thought on “Ur stillheten skapar du utan ansträngning

Kommentarer inaktiverade.