Vila i ovissheten och skapa med flyt

Vila i ovissheten och skapa med flytHur du lättare når dina mål i livet

Det är väl bara att konstatera; vi är omedvetna om det mesta. Mycket har vi glömt, mycket har vi ännu att upptäcka. Vi vet mer om vad som ska hända idag och imorgon än om ett år eller två.

Har du en vision, en dröm, en önskan, ett viktigt mål i livet? Känner du dig osäker på om du kommer att uppnå målet? Känner du oro och tvivel?

De flesta möjligheterna vilar kanske utanför din medvetenhets radar. Du kanske upptäcker dem när de faller innanför din radar – ditt synfält. Det kan ske när du har flyttat fram din position.

Vad kan du göra idag för att komma närmare visionen? Vilket litet steg kan du ta idag för att målet ska kännas lite mer sannolikt?

Kanske du idag varken behöver veta när eller hur du ska nå ditt mål. Idéerna och insikterna kan komma efter hand. Du finner dem längs din väg.

Gör dig redo att skapa

Vi skapar hela tiden. Vi är alla medskapare i vårt samhälle. Så fort vi flyttar en sak från en plats till en annan har vi skapat en förändring. Så fort en cell har nybildats i vår kropp har vi omedvetet åstadkommit en liten förändring. Ibland kan det vara skönt att tänka så här brett kring begreppet skapande, så att vi inte går runt och föreställer oss att skapande bara är förunnat vissa, såsom konstnärer, arkitekter och musiker.

Sådant som vi är vana vid att skapa skapar vi med flyt. Celldelningen går som smort. Du kanske inte behöver tänka så mycket när du skapar frukost på bordet, utan det går av bara farten.

Större förändringar och sådant som vi är ovana vid kräver mer tid och energi, tankekraft och handlingskraft, för att vi ska kunna åstadkomma dem. Inför sådana större skapandeprojekt kan vi behöva stanna upp och ladda batterierna och kanske även rensa lite i röran.

Om vi inte laddar batterierna och om vi inte ger oss tid att städa i vårt inre, och släppa taget om gamla rädslor och tvivel, kan det hända att vi fastnar i dessa känslor. Vi börjar tvivla på vår egen förmåga att kunna genomföra projektet.

Självklart kommer vi inte att kunna genomföra ett större skapandeprojekt om vi inte har energi till det. Självklart uteblir den skapelse vi önskar om vår tanke- och handlingsförmåga blockeras av tvivel.

Så hur kan vi råda bot på detta tvivel? Lite nya perspektiv kanske kan hjälpa.

Den som har tillit står ut med ovissheten

Tillit är motsatsen till tvivel. När vi har energi och tillit skapar vi med flyt. Tilliten kan handla om vår egen förmåga att åstadkomma saker och hantera sådant som dyker upp längs vägen. Tillit kan även vara en mer allmän känsla av att saker och ting ordnar sig på ett eller annat sätt.

Du behöver idag varken veta hur eller när ditt mål ska uppnås.

Den insikten kan öka känslan av tillit. När du föreställer dig ditt mål behöver du inte veta exakt hur du ska nå det. Det räcker att du har så pass mycket tro på att du kan nå målet att du börjar vidta åtgärder som du tror ska leda fram till målet. Då skaffar du dig erfarenheter och kommer på nya lösningar efter hand. När du fortsätter att vandra mot ditt mål dyker fler och fler idéer upp i dina tankar, allteftersom du skaffar dig mer kunskap och erfarenhet.

Fokusera på första delmålet och lev i nuet

När du har tänkt en stund på ditt slutliga mål och du har fått klarhet i vad det första är som du behöver göra för att nå målet är det dags att fokusera på ditt första delmål. Det är det viktigaste. När du har klarat av första delmålet har du flyttat fram dina positioner och det känns ännu bättre att tänka på slutmålet, för då tror du mer på det. Men då är det dags att fokusera på nästa delmål – det som du har mitt framför näsan.

När du fokuserar på ditt allra första, lilla delmål så lever du i nuet.

Då kan du skapa med flyt och glädjas åt nuet. Då skingras tvivlet eftersom du vet att du faktiskt närmar dig slutmålet. Då är det också lättare att stå ut med ovissheten om hur kommande delmål ska förverkligas.

Otålighet ger tvivel, tålamod ger tillit

Har vi för bråttom med att nå våra mål och sätter upp orimliga deadlines för oss själva så bäddar vi för tvivel. När vi börjar inse att vi inte kommer att hinna kommer känslan av tvivel som ett brev på posten och vi börjar oroa oss för att vi inte ska kunna uppnå målet. Vi börjar helt i onödan tvivla på att vi kan genomföra det. Är vi mer barmhärtiga mot oss själva och ger oss den tid som vi faktiskt behöver så kan det visa sig att vi visst kan uppnå vårt mål.

At sätta upp en deadline kan vara bra när någonting verkligen är bråttom eller om du tenderar att skjuta fram någonting som är viktigt. Men när du ska åstadkomma ett större projekt, en större förändring som kräver tid och energi så är det oftast bättre att strunta i deadlines. Du behöver kanske inte veta när målet ska vara uppnått. Det räcker med att ge projektet tid och energi så når du ändå målet till sist.

Nästa inlägg: Låt ditt inre lugn växa i hypnos

Prenumerera på nyhetsbrevet och få besked om nästa inlägg och en gratis hypnosinspelning

Följ, gilla och dela gärna:
Follow by Email
Twitter
YouTube
YouTube