I ditt lugn växer modet att städa

I lugnet växer modet att städa

När lugnet och stillheten har infunnit sig händer det ibland att sådant som vi bär inom oss kommer till medvetandet. När vi slappnar av mentalt börjar en del av det som annars är undermedvetet att bli medvetet. Sådant som är känslomässigt laddat kan pocka på uppmärksamhet.

Så länge vi fortsatte att stressa på som vanligt tryckte vi effektivt ner denna laddade energi genom våra olika försvar och distraktioner. Det kändes tryggast så, fastän det tog på krafterna och kanske kostade oss vår hälsa. Men när vi nu ger oss själva en stund i stillhet, helst varje dag, växer lugnet inom oss och därmed också vår inre trygghet.

När vi fortsätter att slappna av, fastän sådana tankar och känslor som vi har velat slippa kommer upp till medvetandet, innebär det att vi samtidigt accepterar dessa tankar och känslor för vad de är och därmed tappar de efter hand sin laddning.

Hur du skapar ångest och hur du slutar skapa ångest

Receptet för att bygga upp ångest och skapa panikattacker är att till varje pris undvika jobbiga tankar och känslor. Detta recept följer vi genom att lyda rädslan. Rädslan vill få oss att undvika jobbiga tankar och känslor och få oss att tro att de är farliga. Mest rädda blir vi ofta för rädslan själv, som är den läskigaste känslan av dem alla.

Men egentligen kan vi vara tacksamma för att vi kan känna rädsla. Rädslan kan ju i verkligt farliga situationer rädda livet på oss, genom att vi agerar omedelbart, instinktivt och hoppar undan istället för att stå och grubbla om t.ex. en bil kommer körande emot oss i hög fart. Vi har en inbyggd överlevnadsfunktion som vi kan lita på finns där. Om vi alltid gör som rädslan säger skapar vi dock problem för oss själva.

Det är som att bygga en damm utan att någonsin öppna dammluckorna. Snart svämmar dammen över och vid överbelastning briserar hela dammen och vattnet forsar fram. Ett lugnare sätt att hantera dammen är att regelbundet öppna dammluckorna lite grann och släppa ut lite vatten i taget, så att det är lagom vattennivå i dammen och dammen håller. Receptet för att befria sig från ångest är således att tillåta sig att känna eller tänka en tanke, vad det än är för känsla eller tanke. När vi istället för att undvika, söker upp den jobbiga tanken eller känslan och försöker känna mer så kan vi ta udden av tanken, känslan och ångesten.

Vi är nu inte längre så rädda för våra tankar och känslor, utan har börjat acceptera dem. Med det har vår inre städprocess satt igång och fortsätter vi på den vägen kan vi se fram emot ett allt bättre mående med mer lugn, harmoni, glädje och energi i livet.

Hur du får modet att städa och börja må bättre

Hur kan vi gå till väga för att våga öppna dammluckorna, så att vår inre städprocess kan komma igång?
Jo, genom att lugna ner oss och stilla vårt sinne. Vi kan medvetet styra andningen, andas djupa andetag och andas ut långsamt. Då lugnar kroppen och sinnet ner sig efter hand. Gör vi detta regelbundet, samtidigt som vi låter oss vara ostörda en stund, sitta eller ligga bekvämt och sluta ögonen, sker sakta men säkert en förvandling av vårt sinnestillstånd – lugnet infinner sig och börjar växa inom oss.

Så länge vi stressade på skedde inget städarbete eftersom vi fortsatte att undvika det som var jobbigt på de sätt som vi hade lärt oss. För att förändra våra liv till det bättre kan vi nu ta ett medvetet beslut att sluta undvika och börja slappna av. Att vi genom stunder i stillhet ger oss själva tiden att slappna av och varva ner är enligt min erfarenhet viktigt för vår personliga utveckling.

Det är i ditt växande inre lugn som modet att städa också växer. Föreställ dig de jobbiga tankarna och känslorna som sur saft från en pressad citron på botten av ett glas. Föreställ dig lugnet som rent vatten som du häller i glaset. Blir det lättare att dricka citronsaften när du har spätt ut den?

Nästa inlägg: Ur stillheten skapar du utan ansträngning

Prenumerera på nyhetsbrevet och få besked om nästa inlägg och en gratis hypnosinspelning

Följ, gilla och dela gärna:
Follow by Email
Twitter
YouTube
YouTube