Konsten att övervinna rädsla

Hur du kan övervinna rädsla att gå din egen vägDitt första steg mot att övervinna en rädsla är att välja att göra det – att ta beslutet. Om inte förr, så kommer du att ta det beslutet när det står klart för dig att konsekvenserna av att behålla rädslan är allt annat än de du önskar, samtidigt som konsekvenserna av att övervinna och släppa rädslan är precis de du i själ och hjärta önskar.

Intuitivt vet du förmodligen vad du behöver göra för att övervinna din rädsla. Rädslan säger till dig att du ska undvika något för att det kan vara farligt, och det kan den göra även om du i ditt hjärta och ditt förnuft vet att det du undviker egentligen inte är så farligt eller riskfyllt. Du kanske ser andra människor som mer eller mindre bekymmersfritt ägnar sig åt det som du undviker, men egentligen också vill kunna göra.

Det kan exempelvis vara att umgås socialt, att umgås med djur, att vara på hög höjd, att tala inför en grupp eller, som i seriestrippen ovan, att våga gå sin egen väg, stå upp för sig själv och säga nej trots grupptryck.

Kort och gott övervinner du rädslan genom att sluta lyda den.

Det kan låta enkelt, men som du säkert har märkt är det inte alltid så enkelt som att helt plötsligt bara sluta lyda rädslan. Det beror på att mönstret att följa rädslan är väl inpräntat och inövat. Det har att göra med vår överlevnadsinstinkt, som i sig är god då den ser till att vi överlever fysiskt och känslomässigt.

Men även när vi vet att rädslan är överdriven tenderar vi att följa den, och vi gör det genom att medvetet och omedvetet göra så att vi undviker att känna den. På så sätt styr den oss. Därför kan vi behöva ha tålamod med oss själva och beslutsamt välja att bryta det här mönstret om och om igen.

I nästa bloggartikel ska jag beskriva hur du aktivt kan bryta mönstret på olika sätt beroende på vilket dominerande försvarsmönster du har; kamp, flykt, kryp eller frys. I denna artikel fokuserar vi på det mest grundläggande steget efter att vi har tagit beslutet – att våga känna rädslan. Läs mer

Att vara trygg inombords i en orolig värld

Låt din inre trygghet växa med meditation och använd sunt förnuft i coronatiderDet är inte alltid så lätt att känna sig lugn och trygg när det pågår en massa oroligheter i världen. Nu har vi en coronavirus-pandemi. Myndigheter vidtar kraftfulla åtgärder och massmedia gör vad de kan för att hålla oss informerade och uppdaterade. De uppmanar oss att agera för vår egen och andras säkerhet, och det är i grunden bra tänker jag. En bieffekt av det är dock att de också spär på vår rädsla, på gott och ont. Läs mer

Stilla natt, stilla sinne

Kan du ge dig själv fem minuter nu, att bara vara och stilla ditt sinne, samtidigt som du betraktar den här filmen, eller blundar, och fokuserar på din andning, och andas med lugna, djupa andetag, på så sätt att utandningen är längre än inandningen, så att du automatiskt aktiverar ditt parasympatiska nervsystem, det vill säga ditt lugn-och-ro-system, som gör att du nu gradvis slappnar av mer och mer, så att ditt inre lugn växer, och din sinnesstämning förändras, till en lugnare sinnesstämning, till en mysigare julstämning, om du ska fira jul, eller helt enkelt bara en skönare helg. Läs mer